Alles over een lage temperatuur verwarming | Laurens Radiatoren

Lage temperatuur verwarming met groene energie

We weten het allemaal… het is tijd om werk te maken van de energietransitie. Het doel? Zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Deze stoffen zijn vervuilend, niet onuitputtelijk en vernielen ons klimaat. Hernieuwbare energie, dát is wat we willen. We vertellen je hoe je jouw huis verwarmt met een lage temperatuur verwarming. Benieuwd?

Inhoud

De transitie naar groene energie

Onmisbaar bij de transitie naar groene energie zijn de onuitputtelijke bronnen wind, water en zon. Auto’s zijn een mooi voorbeeld van hoe die transitie gemaakt wordt. Al meer dan 100 jaar rijden ze op fossiele brandstoffen als diesel en benzine. Inmiddels zijn de elektrische varianten in opkomst. Die auto’s rijden op stroom. Wekken we die stroom duurzaam op? Dan is de transitie naar groene energie geslaagd.

Duurzaam verwarmen in je eigen woning

Die elektrische auto’s zijn een mooie stap richting een duurzamer leven. Maar ook de verwarming in je eigen huis is van groot belang om de transitie naar groene energie te maken. Stook je op gas of olie? Of gebruik je een hout- of palletkachel? Dan zijn er mogelijkheden om een verduurzamingsslag te maken.

Het beste alternatief voor je gas- of olieketel is een waterpomp. Zo’n pomp werkt op stroom en verplaatst de warmte vanuit de buitenlucht naar binnen. Het slimme is dat een warmtepomp de energie die je erin stopt gemiddeld vier keer zo veel teruggeeft aan warmte. 1000 Watt aan stroom wordt 4000 Watt aan warmte. Klinkt goed, toch? Is het ook. Helaas is er één minpuntje.

Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij kleine temperatuurverschillen. Wanneer je een warmtepomp inzet om je huis te verwarmen, worden radiatoren niet meer gevoed met water van 70°C maar met standaard 35°C. Hierdoor gaat de warmteafgifte van die radiatoren omlaag. Gelukkig zijn hier diverse oplossingen voor.

Lage temperatuur verwarming

Zoals we aangaven worden radiatoren standaard gevoed met 35°C water als je gebruikmaakt van een waterpomp. Je lost dit op door je huis beter te isoleren, vloerverwarming aan te leggen of meer/grotere radiatoren te plaatsen. Het idee hierachter is dat grote oppervlakken met lauw water in staat zijn net zo veel warmte af te geven als kleine oppervlakken met heet water.

Ook op het gebied van radiatoren is er verduurzaming mogelijk. Er zijn namelijk radiatoren die op lage temperaturen verwarmen! Hoe dat werkt? Het gaat om convectoren met ontzettend veel koperen buisjes met lamellen ertussen. Dankzij die constructie ontstaat er een groot oppervlak dat veel warmte afgeeft op een lage temperatuur.

Lage temperatuur verwarming | Laurens Radiatoren

De voordelen van een lage temperatuur verwarming

Het pakket buisjes met lamellen zit in een metalen omkasting die van onder tot boven open is. De lucht kan er op die manier goed doorheen. Onder komt de koude lucht naar binnen en boven komt de warme lucht eruit. Een schoorsteeneffect dus.

Bij de meest krachtige modellen – die het extra vermogen verhogen – zijn ventilatoren aangebracht. Lage temperatuur convectoren verwarmen of koelen een complete ruimte binnen twee minuten! Bij vloerverwarming – afhankelijk van de soort vloer – duurt het langer dan een uur.

Het voordeel van lage temperatuur convectoren is dat deze verwarmingen niet groter hoeven te zijn dan de oude hoge temperatuur radiatoren. Het nadeel is dan weer dat de warmte voornamelijk warme lucht is en geen warmtestraling.

De warmtepomp zorgt voor de voeding van de lage temperatuur convectoren. Als je deze warmtepomp in de winter op de standaard fabrieksinstellingen laat staan – 35°C – is dat niet plezierig voor je comfort. Onze tip? Zet de warmtepomp in de winter op een aanvoertemperatuur van 45°C. Je hebt dan een kleinere installatie met kleinere radiatoren nodig. De temperatuur wordt hiermee gegarandeerd aangenaam.

Lage temperatuur verwarming | Laurens Radiatoren

Wil je een lage temperatuur verwarming aanschaffen?

En aan de slag met verduurzaming? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.