Radiatorkraan vervangen | Laurens Radiatoren

In 5 stappen de radiatorkraan vervangen

Zo nu en dan is een radiatorkraan toe aan vervanging. Omdat deze versleten is of omdat je het verwarmingssysteem energie-efficiënter in wilt richten. Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Wij helpen je in 5 eenvoudige stappen. Appeltje eitje.

Inhoud

Soorten radiatorkranen

Een radiatorkraan is een klep die de watertoevoer naar een radiator in een verwarmingssysteem regelt. In de meeste gevallen is die kraan gemonteerd aan de zijkant of onderkant van de radiator. De meest voorkomende radiatorkranen zijn:

  • Handmatige radiatorkraan: is een eenvoudige kraan en wordt – zoals de naam al doet vermoeden – met de hand bediend om de watertoevoer naar de radiator aan te passen. Handmatige radiatorkranen hebben meestal een draaiknop waarmee je de watertoevoer opent, vermindert of sluit.
  • Thermostatische radiatorkraan: is voorzien van een ingebouwde thermostaat die automatisch de watertoevoer regelt op basis van de gemeten kamertemperatuur.
  • Haakse radiatorkraan: heeft een haakse bocht in het ontwerp. In plaats van een rechte doorgang, maakt een haakse radiatorkraan een hoek van 90 graden, waardoor de inlaat- en uitlaatpoorten van de kraan zijwaarts worden gericht.

Wist je dat…

De thermostatische radiatorkraan een duurzame oplossing is? Doordat ze de watertoevoer naar de radiatoren regelen op basis van de gewenste temperatuur, kun jij de verwarming in verschillende kamers aanpassen. Daarmee bespaar je een hele hoop energie!

Radiatorkraan vervangen | The DISTRIKT

Benodigdheden

Safety first! Schakel voordat je begint eerst de verwarming uit en laat de radiator afkoelen.

Benodigdheden:

  • Inbussleutel
  • Steeksleutels
  • Emmer
  • Doek of handdoek
  • Nieuwe radiatorkraan
  • Afdichttape, dichtingsband of vlas

De radiatorkraan vervangen

Stap1

Zorg dat de waterdruk van de radiator af is. Als je een redelijk recente installatie hebt. Eentje die niet ouder is dan 20 jaar. Dan vind je aan de collectors van de cv-installatie kleine kraantjes. Hiermee sluit je elk circuit af. Draai daar de aanvoer en retour dicht van het circuit waar jouw radiator op zit. Ben je niet helemaal zeker welk kraantje dicht moet? Draai dan alle circuits dicht.

Stap 2

Als je radiator een voetventiel heeft aan de onderzijde draai je dit ook dicht. Laat via het ontluchtingsventiel met de kraan in open stand het overtollig water in een emmer lopen. Pas als er heel weinig of geen water meer uit het ontluchtingsventiel komt ga je door met de volgende stap.

Stap 3

Gebruik een steeksleutel om de oude radiatorkraan los te draaien bij de radiator koppeling. Draai de moer van de koppeling tegen de klok in. Zorg ervoor dat je een emmer en doek bij de hand hebt om eventueel lekkend water op te vangen. Schroef daarna de koppeling los uit de radiator en maak de kraan los van het leidingwerk. Let goed op de koppeling van de nieuwe kraan. Deze dient te passen bij het leidingwerk.

Stap 4

Vervang de oude afdichtingstape van de draad van de radiator. Plaats vervolgens een nieuwe kraan op de radiator. Draai met de klok mee en zet stevig vast. Gebruik een steeksleutel om de nieuwe kraan extra vast te zetten. Let wel op dat je niet te hard draait. Anders beschadig je wellicht onderdelen.

Stap 5

Breng de radiator weer op druk door het circuit open te zetten bij de collectors. Vergeet het voetventiel niet. Is er te veel water uitgelopen? Vul dan je cv-installatie bij. In dit geval is ontluchten ook nodig.

Controleer na het installeren van de nieuwe radiatorkraan op lekkages rondom de aansluiting van de kraan. Als er geen lekkages zijn, kun je de verwarming weer inschakelen en controleren of de radiator naar behoren werkt.

Klassieke radiatorkraan | Laurens Radiatoren

Hulp nodig bij het vervangen van de radiatorkraan?

Als je niet zeker bent van je doe-het-zelf vaardigheden, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen om de radiatorkraan te vervangen. Onjuiste installatie kan leiden tot lekkages en andere problemen.