Vermogen berekenen radiator

Niets zo prettig als een ruimte die goed op temperatuur is, toch? Een goede radiator helpt hierbij. Dus, het vermogen berekenen van jouw radiator? Wij leggen uit hoe je dat doet en hoeveel vermogen nodig is om een bepaalde ruimte te verwarmen.

Inhoud

Bepaal welke ruimte je wilt verwarmen

Laten we beginnen bij het begin, wel zo makkelijk. Bepaal welke ruimte je wilt verwarmen en hoe warm het er precies mag worden. Veel mensen vinden het prettig als het in de badkamer wat warmer is dan bijvoorbeeld de keuken of slaapkamer. We zetten de gemiddelde temperatuur inclusief het benodigd aantal watt per kubieke meter voor je op een rij.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal watt per m3*
Badkamer 24 graden Nieuwbouw 54 watt
< 20 jaar 74 watt
> 20 jaar 95 watt
Woonkamer 22 graden Nieuwbouw 47 watt
< 20 jaar 65 watt
> 20 jaar 83 watt
Studeerkamer 22 graden Nieuwbouw 47 watt
< 20 jaar 65 watt
> 20 jaar 83 watt
Keuken 20 graden Nieuwbouw 40 watt
< 20 jaar 60 watt
> 20 jaar 77 watt
Slaapkamer 18 graden Nieuwbouw 34 watt
< 20 jaar 47 watt
> 20 jaar 60 watt

Vermogen van een radiator berekenen: de principes

Hoe groter de ruimte die je wilt verwarmen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Logisch. Bereken de afmetingen van de ruimte die je wilt verwarmen. Lengte x breedte x hoogte. Hieruit komt het aantal kubieke meter (m3). Vermenigvuldig het aantal m3 met het aantal watt dat nodig is voor de ruimte De tabel hierboven helpt je daarbij.

Let op: elke woning is anders. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer je huis, hoe minder watt nodig is. Dit heeft te maken met de isolatie van je huis. Heb je dus pas je huis verbouwd? Dan geldt je huis ook als ‘nieuw’.

Vermogen van een radiator berekenen? | Laurens Radiatoren

Voorbeeld om het vermogen van een radiator te berekenen

Je woont in een huis dat minder dan 20 jaar oud is. Je wilt de huiskamer van 6m bij 4,5m bij 2,5m gaan verwarmen. Start dan eerst met het berekenen van de inhoud.

6 * 4,5 * 2,5 = 67,5 m3

Omdat je huis minder dan 20 jaar oud is heb je een minimaal aantal watt van 65 nodig. Dit vermenigvuldig je met inhoud.

67,5 * 65 watt = 4400

Je hebt dus een radiator nodig met een capaciteit van 4400 watt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om twee radiatoren van elk 2200 watt te plaatsen.
*De berekening die we laten zien is vrijblijvend. Wij combineren de kengetallen en constanten met gemiddelden én praktijkervaring. Wil je 100% zeker weten hoeveel watt nodig is om warmteverlies te voorkomen? Raadpleeg dan een professional zoals een architect of installateur. Die persoon houdt namelijk rekening met lokale factoren en risico’s die zich eventueel voordoen.

Onze professionals zitten voor je klaar!