Radiator ombouwen: van CV naar elektrisch | Laurens Radiatoren

Radiator ombouwen van CV naar elektrisch: aanpak en benodigdheden

In veel woningen zijn radiatoren aangesloten op het gas met een traditionele CV ketel. Dat kan duurzamer! De oplossing? Bouw jouw radiatoren om en ga elektrisch verwarmen. We vertellen je precies hoe je dat doet en wat je nodig hebt.

Inhoud

Bereken het vermogen van je radiator

Hoewel het internet soms anders beweert, is er geen handige rekensom om het vermogen van je radiator te berekenen. Daarnaast zijn er honderden verschillende afmetingen… Dus een complete tabel met alle wattages is er helaas ook niet. Hoe je er dan wel achter komt? Ga op zoek naar een gelijksoortige radiator en lees daar het wattage af.

Radiator ombouwen | Laurens Radiatoren

Schaf een elektrisch element aan

Is het vermogen van je radiator duidelijk? Dan is het tijd om een elektrisch element aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het vermogen van dit element iets lager moet zijn dan het afgiftevermogen van de radiator. Ga uit van 5 tot 10% minder vermogen. Met een te hoog vermogen loopt een element namelijk tegen de thermische beveiliging aan. Dit is een soort mechanische veiligheid dat het element uitschakelt wanneer de inwendige temperatuur te hoog wordt.

Voor horizontale radiatoren – zoals gietijzeren radiatoren of ledenradiatoren – gebruik je een horizontaal element. Voor badkamerradiatoren en laddermodellen zijn verticale elementen geschikt. De grootte van het element is afhankelijk van je wensen. Hoe langer het element, hoe gelijkmatiger hij opwarmt. Een korter element heeft wat meer tijd nog, maar verwarmt ook gewoon de complete radiator. Dit omdat het hete water stijgt en het zwaardere, koude water verdringt.

Verwarmingselement | Laurens Radiatoren

Radiator ombouwen naar elektrisch

Ontkoppel je radiator van je CV installatie en laat de radiator leeg lopen. Haal de radiator van de wand zodat je eraan kan werken. Dan is het nu tijd om het element en het overdrukventiel te plaatsen. De meeste radiatoren hebben een ½ duims (inch) aansluiting waar het retourventiel of de blindstop zit. Deze haal je eruit en plaatst er het elektrische element voor in de plaats. Vervolgens monteer je het overdrukventiel. Dit is een onmisbaar onderdeel bij het ombouwen van de radiator. Dankzij dit ventiel kan de druk in de radiator – zodra deze boven de 3 bar uitkomt – goed ontsnappen. Je wilt namelijk niet dat de boel ontploft in huis.

Handig om te weten: er zijn elementen – met een vermogen hoger dan 1200 Watt – die een ¾ inch duim hebben. Deze passen niet in het ½ duimsgat van de radiator. Kies in dit geval voor een element met lager wattage en ½ duims aansluiting of laat een professional de ombouw van de radiator uitvoeren.

Overdruk veiligheidsventiel voor radiator
Radiator ombouwen | Laurens Radiatoren

Radiator vullen

Klaar met de montage? Dan is het tijd om de radiator te vullen. Dit doe je met water of – nog beter – met niet giftige glycol met water (ratio 50/50). De verbinding boven in de radiator is van groot belang. Die moet voldoende gevuld zijn om goed te stromen.

  • Zet eerst de radiator rechtop neer en licht hem op met een houten blokje. Een afloop van 4 cm per meter is voldoende. Het element zit nu op het laagste punt.
  • Vul de radiator via het hoogste punt, diagonaal tegenover het elektrische element. Doe dit tot het water bijna overloopt.
  • Schakel het element vervolgens in en vang het water op dat door de opwarming uitstroomt.
  • Wacht een paar uurtjes tot de complete radiator goed is opgewarmd en plaats het overdrukventiel.
  • Hang de radiator horizontaal op de muur of plaats ‘m terug op de pootjes.

De radiator is klaar voor gebruik en hoeft niet ontlucht te worden.

Extra advies nodig bij het ombouwen van je radiator?

Dan staan wij voor je klaar,  stuur ons een bericht .

Radiator ombouwen | Laurens Radiatoren