Ontdek alle soorten radiatorkranen en hun voordelen

Een onmisbaar onderdeel voor jouw radiator is de radiatorkraan. Ze zijn nodig om de verwarming goed te laten functioneren. Ze regelen de stroming van het water en zorgen ervoor dat de radiator lekker warm wordt. In ons assortiment vind je een heleboel soorten en maten. We lichten de populairste varianten uit.

Inhoud

Handbediende en thermostatische radiatorkranen

Even bij het begin beginnen. Er zijn twee soorten radiatorkranen: handbediende en thermostatische kranen. Beiden reguleren de warmteafgifte van radiatoren, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

– Handbediende radiatorkranen worden – zoals de naam al zegt – gebruikt om handmatig de watertoevoer naar de radiator te regelen. Door de kraan open of dicht te draaien regel je zelf de temperatuur in een ruimte.

– Thermostatische radiatorkranen hebben een ingebouwde thermostaat die de temperatuur automatisch meet en regelt. Ze zijn geavanceerder dan de handbediende kranen en helpen bij een nauwkeurige temperatuurregeling.

Radiatorkranen | Laurens Radiatoren

En hoe zit het met haakse, rechte en axiale radiatorkranen?

Dit heeft te maken met de hoek van de kraan ten opzichte van de buis waaraan deze is bevestigd.

– Een haakse radiatorkraan staat loodrecht op de buis waaraan deze is bevestigd. Hierdoor staat de kraan in een hoek van 90 graden ten opzichte van de buis. Dit type kraan wordt vaak gebruikt als de buis uit de muur komt en de kraan aan de zijkant van de radiator moet worden bevestigd.

– Een rechte radiatorkraan staat parallel aan de buis waaraan deze is bevestigd en heeft dus geen hoek. Dit type kraan wordt vaak gebruikt als de buis uit de vloer komt en de kraan aan de onderkant van de radiator moet worden bevestigd.

– In tegenstelling tot haakse of rechte kranen, heeft een axiale kraan een as die evenwijdig loopt aan de buis waaraan de kraan is bevestigd. Dit betekent dat de kraan recht bovenop de buis kan worden geplaatst, in plaats van aan de zijkant of onderkant van de radiator.

Radiatorkranen | Laurens Radiatoren

Dan zijn er ook nog radiatorkraan met een middenonderaansluiting

Dit speciale type radiatorkraan is ontworpen voor gebruik met radiatoren die zijn aangesloten op het centrale verwarmingssysteem via twee buisjes die in het midden van de radiator aan de onderkant is geplaatst.

Radiatorkranen | Laurens Radiatoren

Nog even over slimme kranen

Een slimme radiatorkraan is een thermostaatkraan voor radiatoren die verbonden is met een slimme thermostaat en andere slimme apparaten in huis. Deze kraan werkt door middel van ingebouwde temperatuursensoren en draadloze communicatie met een centrale hub of slimme thermostaat.

Met behulp van een mobiele app of spraakopdrachten via een slimme luidspreker, kan de gebruiker de gewenste temperatuur instellen voor elke kamer waar een slimme radiatorkraan is geïnstalleerd. De slimme thermostaat of hub stuurt vervolgens signalen naar de radiatorkranen om de watertoevoer naar de radiator aan te passen en de temperatuur te regelen.

Een slimme radiator is aan sluiten op een radiator die nu nog een traditionele kraan heeft. Controleer wel even of de slimme radiatorkraan compatible is met het bestaande verwarmingssysteem en de slimme thermostaat of hub.

Slimme radiatorkraan | Laurens Radiatoren

Onze populairste modellen

In ons assortiment vindt je diverse radiatorkranen. Ze zijn leverbaar in diverse varianten: haaks, recht, axiaal of met een middenonderaansluiting. Lees de productspecificaties goed voordat je een keuze maakt. Onze populairste modellen? Die zetten we op een rij.

– Heb je een voorkeur voor een moderne radiatorkraan? Ga dan voor de Black Cubix of een Optimix. Ze hebben beiden een minimalistisch design, zijn van degelijke kwaliteit en uitgerust met bijpassende rosetten.

– Kun je geen genoeg krijgen van klassieke radiatorkranen? Dan is de Paris of Fleurielle helemaal iets voor jou. Ze zijn geïnspireerd op ‘ouderwetse’ kranen en passen daardoor perfect bij gietijzeren radiatoren.

– Een radiatorkraan met sfeer? Dat zijn de vintage modellen. Zo biedt de Wheel Vale een Engelse sfeer en is de Epoca exact gemaakt naar het model van de originele originele Epoca radiatorkraan uit 1920.

Epoca | Laurens Radiatoren

Het complete assortiment

Benieuwd naar nog meer radiatorkranen? Neem een kijkje in ons assortiment. Je vindt er thermostatische radiatorkranen, haakse en rechtse varianten én allerlei verschillende kleuruitvoeringen.