In 5 stappen de verwarming ontluchten | Laurens Radiatoren

In 5 stappen de verwarming ontluchten

We hebben het allemaal gemerkt: het is koud. We zetten de radiator dus graag een tikje hoger. Merk je dat jouw verwarming een rammelend geluid maakt of niet helemaal goed opwarmt? Dan is het tijd om te ontluchten. Niet alleen om van dat hinderlijke geluid af te komen, maar ook om ervoor te zorgen dat je geen energie (meer) verspilt.

Inhoud

Waar dat rammelende geluid vandaan komt

Dat rammelende – ook wel tikkende – geluid komt doordat er luchtbellen in je cv-installatie zitten. Die bellen kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Het is een normaal verschijnsel, maar om roestende leidingen te voorkomen én energie te besparen is het verstandig om je radiator zo nu en dan te ontluchten.

Ontluchten radiator | Laurens Radiatoren

Wat heb ik nodig om mijn verwarming te ontluchten?

Voordat je aan de slag gaat heb je drie hulpmiddelen nodig:

1. Een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier

2. Een bakje (voor het opvangen van een beetje water)

3. Een handdoek

Verwarming ontluchten | Laurens Radiatoren

Hoe ontlucht je een radiator?

Dat is gelukkig heel eenvoudig. We leggen het je uit.

1. Zet allereerst alle radiatoren in je huis op de maximale temperatuurstand. Laat ze minimaal een kwartier draaien.

2. Schakel de centrale verwarming uit. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht of water meer wordt rondgepompt. Laat alle radiatoren nu 10 minuutjes afkoelen.

3. Ga naar de radiator die het dichtst bij de verwarmingsketel staat. Sluit de radiatorkraan en zet het bakje onder de ontluchtingskraan. Het is handig om de handdoek bij de hand te houden.

4. Zet de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uit komt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit helemaal open, dan loop je namelijk de kans dat je ‘m niet meer helemaal dicht krijgt.

5. Draai de ontluchtingskraan dicht en voilà. Je bent klaar! Herhaal deze stappen voor elke radiator en vergeet nadat je klaar bent de cv-ketel niet in te schakelen

Let op: Controleer of de waterdruk van je cv-ketel tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Is dit niet het geval? Vul de ketel dan bij tot dat de druk weer klopt.

Ontluchten radiator | Laurens Radiatoren

Met één druk op de knop ontluchten

Nog eenvoudiger ontluchten? Laat een design radiatorknop monteren. Met één druk op de knop wordt er lucht vrijgelaten zonder dat er water ontsnapt. Hoe dat precies werkt ontdek je in onze video.

Ontdek de radiatorknop
Verwarming ontluchten | Laurens Radiatoren

Heb je hulp nodig bij het ontluchten van de verwarming?

Bijvoorbeeld omdat je een lek hebt ontdekt, er problemen blijken met de leidingen of een expansievat defect is? Dan staan we voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.