Zo maak je een radiator schoon | Laurens Radiatoren

Zo maak je een radiator schoon (vanbinnen en vanbuiten)

Radiatoren spelen een cruciale rol bij het verwarmen van onze huizen en kantoren. Na verloop van tijd kunnen ze echter vuil en stof verzamelen. Hierdoor neemt de efficiëntie af.  Om ervoor te zorgen dat je radiator optimaal blijft functioneren, is regelmatig schoonmaken essentieel. We vertellen je hoe je jouw radiator zowel vanbinnen als vanbuiten reinigt. Dan geniet jij straks weer van een optimale warmteafgifte.

Inhoud

Radiator schoonmaken vanbuiten

Stap 1: Schakel de verwarming uit en laat deze afkoelen

Zorg er altijd eerst voor dat je de verwarming uitzet en laat afkoelen. Safety first!

Stap 2: Ontlucht de radiator

Zoek het ontluchtingsventiel aan de bovenkant van de radiator. Plaats een doek of kom onder het ventiel om eventueel vrijkomend water op te vangen. Draai het ventiel voorzichtig open met een ontluchtingssleutel of een geschikte schroevendraaier. Hierdoor kan eventuele lucht ontsnappen en stroomt er water uit het ventiel. Laat al het water ontsnappen totdat er geen lucht meer uitkomt.

Lees over het ontluchten van je radiator.

Stap 3: Reinig de radiator vanbuiten

Om het plaatje helemaal compleet te maken neem je de buitenkant van de radiator ook mee. Ook hiervoor is het belangrijk om de radiator uit te schakelen en af te laten koelen. Gebruik bij het schoonmaken een zachte borstel of stofzuiger met opzetstuk om voorzichtig vuil en stof van de buitenkant van de radiator te verwijderen.

Bevochtig vervolgens een doek met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Veeg de buitenkant van de radiator af om hardnekkig vuil te verwijderen. Let op: zorg ervoor dat je de radiator niet te nat maakt. Vooral als het een elektrische radiator is.

Schoonmaken radiator | Laurens Radiatoren

Radiator schoonmaken vanbinnen

Stap 1: Ontkoppel je radiator

Zet de verwarming uit en laat deze afkoelen. Vervolgens ontkoppel je de radiator van het cv-systeem. Als de radiator een aanvoer en retourkraan heeft draai je deze goed dicht. Nu kun je het ontluchtingsventiel opendraaien en de overdruk van de radiator laten ontsnappen. Er komt als het goed is niet veel water uit.

Vervolgens demonteer je de radiator terwijl je de kranen aan het leidingwerk laat zitten. Draai de radiatorkoppeling los en vang het water op dat uit de radiator stroomt. Ter illustratie: een kleine badkamerradiator bevat zo’n 4 liter water, een grote gietijzeren radiator kan snel 40 liter water of meer bevatten.

Stap 2: Spoel de radiator door

Breng de radiator naar buiten. Je hebt ruimte nodig om het water kwijt te kunnen. Sluit een tuinslang aan via de onderkant van de radiator. Zorg ervoor dat de slang stevig is bevestigd om lekkage te voorkomen. Laat het water krachtig stromen. Hiermee spoel je vuil of sediment weg. Laat het water door de radiator lopen totdat het er helder uitstroomt.

Let op: het spoelen van de radiator vereist handigheid. Ben je er niet helemaal zeker van? Raadpleeg dan een professional.

Stap 3: Reinig met radiatorborstel

Gebruik een lange, flexibele radiatorborstel om de binnenkant van de radiator te reinigen. Steek de borstel voorzichtig in de openingen via bovenkant en onderkant van de radiator en beweeg deze op en neer om vuil en stof los te maken. Vervolgens spoel je de radiator opnieuw door.

Stap 4: Sluit de radiator weer aan

Tijd om de radiator weer aan te sluiten op het cv-systeem. Draai de koppeling goed vast. Vervolgens draai je de kraan en het voetventiel volledig open en ontlucht je de radiator. Breng je cv-systeem weer op druk – 1.5 tot 2 bar – door het weggespoelde water weer aan te vullen. Dit doe je via het CV vulpunt bij de ketel of warmtepomp. Indien van toepassing plaats je de radiatorafdekking.

Schoonmaken radiator | Laurens Radiatoren

Hulp nodig bij het schoonmaken van je radiator?

Dan staan we je graag te woord. Neem gerust contact met ons op.